Hjem > Artikkel

Steinkjer kirke

Steinkjer kirke ble innviet i 1965, etter tegninger av arkitekt Olav Platou. Den er både moderne og tradisjonell. Det tradisjonelle ligger i kirkerommet, som er delt i tre parallelle rom eller skip avdelt med betongsøyler som bærer et mørkbeiset tak. Midtskipet er mye høyere enn sideskipene. En slik treskipet bygning kalles en basilika. Slike har vært bygget, med et vell av variasjoner, i snart 2000 år.

Det tunge kobberdekkete taket bæres av søylene. Bygningen er moderne i det den er helt bygget i betong, noe som gjør det store sammenhengende rommet mulig. Moderniteten fremheves videre gjennom Jakob Weidemanns berømte nonfigurative glassmalerier i de  høye vinduene bak alteret mot vest og i de lave vinduene i sideskipene.

Fasaden er formet som en skjerm som er nær kvadratisk og rager høyere enn både hoved- og sideskip. Det 38 meter høye klokketårnet strekker seg mot himmelen noen meter fra kirkens sørøstlige hjørne. Slike tre-skipete kirker med skjermfasade og frittstående klokketårn finner vi også i det nordlige Toscana,  i Pisa, men særlig Lucca. Men disse er bygget på 12- og 1300-tallet.