Hjem > Artikkel

Fylkets Hus

Da Nordsileiret lå ferdig utfylt i 1978,var det kanskje ventet at arealet skulle bli fylt like fort som det ble på Sørsileiret. Slik skulle det ikke gå, og det er fremdeles ledig næringsareal her. Det ble også i liten grad småindustri, men i større grad kontorbygg og etter hvert boliger og institusjoner som nå preger utnyttingen av området. Blant de første var det store trefløyete kontorbygget som vi i dag gjerne kaller Fylkets Hus, etter at fylkeskommunen overtok det i 1993.

 Da bygget sto ferdig 1988/89 fremsto det som et svært moderne og fremtidsrettet bygg. Det består av en stor fire-etasjers hovedfløy, med to lavere fløyer mot elvebredden i syd. Hovedfasaden er gitt en ledig utforming med fremskutte trappehus og glassgårder i glass, innrammet i et grønt rammeverk i kontrast til veggene som er dekket med grå, profilerte aluminiumsplater. Huset er tegnet av arkitektene Jon Meland og Janiche Amdahl.
 
Fylkets Hus lå lenge alene ute på Nordsileiret, men nå bindes det til Dampsagområdet og byen av det fine boligområdet «Elvebredden» (HUS arkitekter, med noen av de samme arkitektene som Ner-Sannan), som sto ferdig midt på 2000-tallet.