Det er dyrt å være fattig. Det får Narvik kommune til fulle erfare nå. Det 53 år gamle rådhuset er blitt et skikkelig problem for både administrasjon og politikere.

Når formannskapet møtes 5. juni, får politikerne seg forelagt tingenes miserable tilstand, inkludert en prislapp på 190 millioner kroner. Innstillingen fra administrasjonen er å sende prosjekt oppussing av rådhuset ut på ny forhandlingsrunde, men parallelt med dette se på andre løsninger, herunder også riving av huset.

Les også: For dyrt å pusse opp

Det siste er selvsagt ingen god løsning. Rådhuset i byen er selve symbolet på etterkrigstidens Narvik, på de gode årene da kommunen var blant de rikeste i landet. Mens andre kommuner i nord måtte se langt etter nye og fine rådhus, kunne Narvik skilte med en monumental, åtte etasjer høy storstue allerede i 1961.

Det tok tid å utrede planene. Sentrale deler av byen ble ødelagt under krigen, og det meste av sentrum måtte gjenreises. Brente steders regulering laget utkast til nytt rådhus, men bystyret likte ikke planene. En arkitektkonkurranse ble utlyst, og den ble vunnet av arkitekt Bjarne Bystad Ellefsen.

Rådhuset var et oppsiktsvekkende og vakkert bygg, eller som det heter i arkitekturguide for Nord-Norge og Svalbard: «en klar arkitektur som er typisk for påkosta bygninger rundt 1960.»

Å rive blokka er et dårlig forslag.

Les også: Narvikfolket på Facebook har talt - de vil ha Rådhuset i Narvik fjernet

År med skrøpelig kommunal økonomi har gjort at den en gang så flotte bygningen nå er helt nedslitt. Kommunen har fått en prislapp på oppussing som er veldig høy, og det eneste riktige er å hente inn flere tilbud.

Å rive blokka er et dårlig forslag. Rådhuset er et kulturminne og et landemerke i byen, og her må både administrasjon og folkevalgte strekke seg langt for å finne andre løsninger. I en by hvor sentrum ble ødelagt under krigen, bør en bygning som symboliserer gjenreisning og lysere tider, og som også har en særpreget arkitektur, være skjermet fra sanering så langt det lar seg gjøre.

Vi har vanskelig for å se for oss at en billigutgave av et nybygd rådhus skal få erstatte verdifull funksjonalistisk arkitektur fra 60-tallet. Det vil være riv ruske galt og en skandale for byen.

Sjefredaktør Fremover, Tone Angell Jensen.