– Vi vil invitere kommunene til å være med i en nasjonal konkurranse for å kåre det vakreste tettstedet i Norge, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun oppfordrer også norske kommuner til å være med på en dugnad for vakre tettsteder og småbyer.

– Det er rimelig bred enighet om at norske tettsteder har en utfordring til estetikk og gode møteplasser, sier en minister som i realiteten innrømmer at det mange steder ikke er pent nok.

For tilfeldig

– Det har vært litt for tilfeldig tettstedsutvikling mange steder. Det tror jeg alle som har reist omkring i landet er enig med meg i. Det er uten tvil mye god inspirasjon å hente fra andre europeiske land. Jeg har nylig besøkt Tyskland og Sveits. De tyske dorfene har en sjel som jeg savner i Norge, sier kommunal- og regionalministeren.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha et bygde-Norge som er preget av stolthet og selvbevisste folk. Da betyr omgivelsene noe for oss. Vi trenger gode møteplasser og forhold som gjør at folk trives med å leve i tettstedene, sier hun.

– Jeg tror det vil ha betydning for reiselivet og turismen at vi legger med vekt på estetikk, poengterer hun.

Ungdommen

Ministeren har merket seg ønsket til ungdomspanelet som var i sving i forbindelse med Distriktskommisjonen.

– Vi ble veldig overrasket over at de unge prioriterte vakre tettsteder og samferdsel. Vi hadde forventet helt andre prioriteringer når vi spør hva som skal til for at de skal trives og bli boende, sier Navarsete.

Hun mener det er viktig for kommunene å finne hvilke lokale kvaliteter det er riktig å bygge videre på. Navarsete ser for seg at det kan satses på en utvikling basert på norske innsatsfaktorer som tre og stein.

– Det andre grepet som jeg ønsker å ta tak i er å etablere støtteordning til ungdomshus og forsamlingslokaler rundt om i landet. Det er i ferd med å skje et forfall i kommunene. Dette vil være en støtteordning som også blir et håndslag til frivillige organisasjoner, sier Liv Signe Navarsete. (ANB)