– Det tok oss to timer lørdag å skaffe over 400 underskrifter. Det er mer enn nok til et innbyggerinitiativ slik at Fauske rådhus kan bli en sak for kommunestyret. Vi kan ikke bare rive et slikt historisk bygg. Dette har gått altfor raskt. Og vi må understreke at vi ikke er imot et allaktivitetshus.

Else Gylseth, Trond Ole Slettvold, Frøydis Einset og Anne Stenhammer er opprørt. Torsdag kveld inviterer de derfor til et åpent møte på Fauske hotell under banneret «Bevar Fauske rådhus».

Prosess

Til møtet har de invitert ordfører og alle lederne for de politiske partiene i Fauske.

– Vi ønsker å starte en prosess der vårt mål er å bevare Fauske rådhus. Det som har skjedd i denne saken har nærmest kommet som lyn fra klar himmel. Bygget, på den fineste tomta i Fauske, bærer med seg stort sett hele den politiske historien i kommunen, etter at det sto ferdig i 1953. Det er et bygg som tilhører folket.
 

– Vi er sikre på at det skal la seg gjøre å både bevare Fauske rådhus og å få til et allaktivitetshus. Ingen må få den oppfatningen at vi vil bevare rådhuset og forkaste ideen om et allaktivitetshus. Vi kan gjøre begge deler, sier Gylseth, Slettvold, Einset og Stenhammer.

«Riv sjiten»

Da de lørdag formiddag samlet inn underskrifter, fikk de gjennomgående positive tilbakemeldinger. Tre-fire stykker kommenterte kjapt «riv sjiten». Ellers kom det over 400 navnetrekk i løpet av to timer til støtte for å få til en ryddig prosess om hvordan rådhuset kan bevares og området rundt utvikles med et allaktivitetshus.

Trond Ole Slettvold trekker linjene bakover i tid:

– Fauske rådhus et er signalbygg som byen ikke har mange av. Da det ble bygget, skulle det illustrere den nye tiden; aldri mer krig.

– Vi kan da ikke bare dose ned et bygg som har betydd så mye for Fauske og folk her, skyter Frøydis Einset inn.

– Her reiser vi verden rundt for å se på historiske bygg, og så skal vi ikke ta oss råd til å bevare et bygg i vår egen by, sier Else Gylseth oppgitt.

– Og bare tenk på hvor mange kroner som ikke er brukt til å vedlikeholde rådhuset. Bare de pengene er sikkert nok til å sette bygget i stand igjen, tror Anne Stenhammer.

Engasjert

De fire trekker fram at Norge som nasjon hvert år gir millioner av kroner til bevaring av bygninger i andre land.

– Kanskje på tide å bruke noen kroner også her hjemme. Nå ønsker vi å få ut fra kommunen hvilket kulturhistorisk grunnlag man har i denne saken. Vi er jo også klar over at det er kommunevalg til høsten. På møtet torsdag kan det jo tenkes at de politiske partiene kan fortelle hvor de står i denne saken, sier «rådhus-aksjonistene».